11 februari 2008

Nu brådskar det att modernisera prästrekryteringen

Svenska Kyrkan har ett sätt att rekrytera chefer som är otidsenligt. Och chefstjänsterna är inte tillräckligt attraktiva.

Det var inte länge sedan jag kommenterade att för få sökande ville bli domprost i Göteborg och Strängnäs. Idag får jag ett mer lokalt exempel på problemet. Det kommer från Svenska Kyrkan i Kristianstad, där bara två sökt den lediga kyrkoherdetjänsten. Och då handlar det här om att efterträda en präst som många ville se som ny biskop för Lunds stift.

Ledaruppgiften som kyrkoherde är den vanligaste chefsbefattningen i Svenska Kyrkan. Såsom Svenska Kyrkan är organiserad kommer upp emot varannan präst att behöva ta på sig kyrkoherdeuppdraget under sitt yrkesliv, har någon påstått. Det låter som en rimlig beräkning.

En förklaring till att för få söker de lediga kyrkliga chefstjänsterna är den offentlighet som gör att alla, även de som inte ens kallas till en intervju, får skylta med sina namn. Medlemmarnas rättmätiga insyn rekryteringen av kyrkans chefer kan lösas på ett vis som passar morgondagen. Inte minst för att få en ung generation att lockas av att ta ledarroller, så brådskar förändringarna.

En annan är att Svenska Kyrkan inte formar tillräckligt attraktiva kyrkoherdetjänster. Kyrkoråd och kyrkonämnder har ett ansvar för att ge de chefer man anställer rimliga arbetsarbetsförhållande, där ansvar och mandat matchar varandra, liksom förväntningar och resurser. Stiftsledningarna behöver göra mer för att främja förnyelsen.

Läs här vad jag skrivit i samma ämne tidigare.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Modernisera prästrekryteringen ett mål. Modernisera marknadsföringen
och försök få präster som lever
i nuet och kan fyra av en predikan som fångar åhörarna/gudstjänstdeltagarna.
Det tar några år men det går säkert.
Det förefaller fördelaktigt,att få kyrkoherdar som kan undervisa
församlingen så att den växer i gudstjänstdeltagare. Detta skulle innebära ,att administrationen behövde proffsutsättas.