24 februari 2008

Oordning i kyrkan - 2008 års version

Kyrk-oordningen kan nu inhandlas i 2008 års version. Inte har det blivit smidigare med åren, Svenska Kyrkans eget regelverk, som vi som har humor avstavar som vi vill. För att lätta på trycket.

För Svenska Kyrkans bokförlag - gemensamt ägt med Svenska Missionskyrkan - är det säkert ingen nackdel att få sälja årliga upplagor av Svenska Kyrkans "lagbok". Om man nu bara inte har för många kvar i lager av förra årets version.

Kyrkomötet kommer säkert att lägga till eller ändra på något i kyrkoordningen även i år. Men bättre vore med ett antal rejäla strykningar. Kyrkoordningen är för detaljerad.

Dessutom är den i flera delar omodern. När den var ny, att användas i en kyrka skild från staten, var den mer ett testamente från ett svunnet 1900-tal och ett kvitto på kyrkopolitisk kohandel, än en färdplan för framtidens kyrka.

För många av de som lade ned själ och hjärta i skriverierna under 1990-talets sista år, tycks det otänkbart att ersätta kyrkoordningen. Men pilla i detaljerna, det kan man roa sig med. Men till vilken nytta?

Jag påstår inte att lagkunniga som författat har gjort ett dåligt jobb. Det är grunden och avsikten som ger anledning att tala om oordning.

Ett riskabelt sätt att använda kyrkoordningen, är att checka frågor och företeelser så här: Om de inte är omnämnda, ja då hör de inte hemma i Svenska Kyrkan. Det kan gälla verksamheter, inomkyrkliga sammanslutningar osv.

Kyrkliga förlaget Verbum säljer Kyrkoordningen i sin lilla butik Här finns även lyxversionen: Kyrkoordningen med kommentarer. Verbum kan berätta att flera som som köpt den här versionen också köpt Bibel för barn och Psalmer för 2000-talet. Det var en smula hoppingivande.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Karin sa...

Bättre att läsa den på nätet tycker jag. Mindre papper (man får ju uppdatera sig varje år) och alltid rätt version.

Per Westberg sa...

Inget är som en riktig bok. I morgon ska jag till PIUS i Uppsala. Alla studenter blir glada över en färsk kyrkoordning. :)